Den ældre kvinde og æblerne - om at give sin tid og energi uden at forvente noget til gengæld

Kender du følelsen?

Altså den behagelige følelse du får af at hjælpe et andet menneske? Eller at give din tid og energi uden at forvente noget til gengæld? Følelsen er langvarig og overgår alle andre følelser.

Det skyldes hormonet Oxytocin. Oxytocin er et hormon, der udskilles i kroppen, når du gør noget godt for andre. Hormonet får mennesker til at føle empati og stole på hinanden.

Oxytocin udskilles også når du:

  • Giver et andet menneske hånden eller
  • krammer et andet menneske

Et eksempel fra det virkelige liv:

For nogle år siden var jeg en af de der tri-typer som tænkte mere på mine tal og data end på de personer jeg mødte på min vej. En dag var jeg ude at løbe en tur og kom forbi en lille æbleplantage. I højre vejside stod en ældre kvinde, med en kasse æbler. Hun forsøgte at åbne døren til sin bil men kunne ikke, fordi papkassen hvori æblerne lå var våd og ved at gå i stykker. 

Jeg havde to muligheder:

  1. at løbe videre 
  2. at stoppe op og hjælpe den ældre kvinde

Jeg valgte mulighed 2.

Jeg stoppede op og spurgte om jeg ikke lige skulle åbne døren for hende, det blev hun rigtig glad. Jeg løb videre med et stort smil på læben og forlod en ældre kvinde med et stort smil på læben. 

Da jeg kom hjem, slog det mig, at det eneste jeg tænkte på var taknemmeligheden og smilet fra den ældre kvinde, min puls og min tid var total ligegyldige.

Det fantastiske ved oxytocin er at hormonet også frigøres hos den part vi hjælper, fordi vi allesammen godt kan li når andre gør noget godt for os.

Selv den dag i dag, tænker jeg tilbage på den ældre kvinde. Derfor deler jeg min lille historie med dig.

Kender du følelsen?

Jesper OutzenComment